Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι «ασθένεια» που αφορά την ανακατανομή σωματικού λίπους και νερού κάτω από το δέρμα. Είναι αποτέλεσμα της επιλεκτικής και με ορισμένο τρόπο συσσώρευσης λίπους και νερού, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, είναι δηλαδή η εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό.

Λόγω κακής αιμάτωσης στην περιοχή οι λιποκυψέλες διαστέλλονται, ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα εμφανίζει λακκούβες και εξογκώματα, έχει όψη κυματώδη σαν φλούδας πορτοκαλιού. Εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή των μηρών και των γλουτών, όπως επίσης στην κοιλία, το εσωτερικό των μπράτσων ακόμα και τις γάμπες.

Η κυτταριτιδα ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των γυναικών, ανεξάρτητα από τον σωματότυπο και τα κιλά, από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση αποτελώντας ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου τους. Οι γυναικείες ορμόνες είναι υπεύθυνες, για την εμφάνισή της κυτταρίτιδας, ιδιαίτερα τα λιποκύτταρα στις περιοχές των μηρών και των γλουτών επηρεάζονται από την συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα, η οποία μεταβάλλεται σύμφωνα με τον έμμηνο κύκλο.

Η κυτταρίτιδα καθορίζεται γενετικά όσον αφορά τις γυναίκες, ενώ εντείνεται με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος, το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ και ανθρακούχων αναψυκτικών.

Η κυτταρίτιδα, διακρίνεται σε βαθμίδες ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση της πάθησης. Η κυτταρίτιδα χαμηλού βαθμού, σταδίου Α, όπου η όψη πορτοκαλιού εμφανίζεται μόνο μετά από πίεση της περιοχής με τα δάκτυλα εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες χαμηλού βάρους ή νεαρής ηλικίας.

Η  οιδηματική κυτταρίτιδα, σταδίου Β, είναι μετρίου βαθμού κυτταρίτιδα και είναι εμφανής μόνο όταν το σώμα βρίσκεται σε όρθια στάση. Η κατηγορία αυτή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών με κυτταρίτιδα, άσχετα με το βάρος ή την ηλικία τους. Η ύπαρξη τοπικού πάχους εντείνει το πρόβλημα και από το στάδιο Β ανάγεται στο στάδιο Γ όπου το πρόβλημα είναι έντονο και εμφανές σε όποια στάση και αν βρεθεί το σώμα. Η κυτταρίτιδα του τρίτου σταδίου ονομάζεται συμπαγής και είναι προχωρημένης μορφής κυτταρίτιδα.

Θεραπεία κυτταρίτιδας: Για να απαλλαγεί μία γυναίκα από την κυτταρίτιδα, δεδομένης της γενετικής προδιάθεσης, πρέπει να υιοθετήσει ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μείωση των συμπτωμάτων, ρυτιδώδη όψη του δέρματος.

Η μείωση λήψης ζωικού λίπους και έτοιμου, πρόχειρου φαγητού σε συνδυασμό με την αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών είναι μια καλή αρχή. Οι πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τα ψάρια, οι φυτικές ίνες, τα όσπρια και τα δημητριακά είναι τα συστατικά που αποτελούν μια ισορροπημένη διατροφή. Οι εξαντλητικές δίαιτες δεν θα δώσουν λύση, στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας κα δεν θα βοηθήσουν καθόλου τον οργανισμό.

Αντίθετα η αλλαγή στον τρόπο ζωής, εντάσσοντας την άσκηση στο καθημερινό μας πρόγραμμα θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημαντικό είναι ο οργανισμός να ενυδατώνεται συστηματικά και επαρκώς για αυτό πρέπει να λαμβάνονται πολλά υγρά κυρίως νερό το οποίο αποτελεί σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας.

Παράλληλα με την άσκηση, μαλάξεις στις περιοχές που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα, για την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής και της απομάκρυνση του συσσωρευμένου λίπους, συστήνεται ως θεραπεία και έχει αποτελέσματα. Εναλλακτικά, κυκλοφορούν στην αγορά πολλά σκευάσματα, αλοιφές, σπρέι και χάπια που υπόσχονται θεαματικά και άμεσα αποτελέσματα. Καλό είναι πριν εμπιστευθεί κανείς αυτά τα προϊόντα, να συμβουλευτεί το δερματολόγο ή τον αισθητικό του.

Comments

  1. zyrokPany says:

    Thanks a lot for sharing this superb website.

  2. zyrokPany says:

    Maintain the outstanding job !! Lovin’ it!

  3. If I were a Teenage Mutant Ninja Turtle, now I’d say “Konabuwga, dude!”

Speak Your Mind

*