Πολυκυστικές Ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν την ιδιαιτερότητα να διογκώνονται, και οι δύο, διογκώνονται λόγω ύπαρξης πολλαπλών κύστεων, οι οποίες είναι γεμάτες υγρό. Οι πολυκυστικές ωοθήκες, είναι η συνηθέστερη διαταραχή αναπαραγωγικών οργάνων σε γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποιίας, καθώς και μείζον αίτιο γυναικείας στειρότητας.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες, πιστεύεται ότι προκαλούνται λόγω υπερπαραγωγής ορμονών ανδρικού φύλου, όπως η τεστοστερόνη, από τις ωοθήκες. Οι ορμόνες αυτές διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών, οι οποίες παράγονται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση στον εγκέφαλο, γεγονός που προκαλεί μη συχνή ή και πλήρη έλλειψη ωορρηξίας και πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες, που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνου. Η περίοδος είναι συχνά απούσα ή ακατάστατη και η υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, όπως υπερτρίχωση.

 

Συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών

Περίπου μία στις δέκα γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, δεν εμφανίζει συμπτώματα. Σε άλλες, τα συμπτώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται κατά την εφηβεία και διαρκούν μέχρι την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: α. απουσία ή ακαταστασία περιόδου, β. υπερβολική τριχοφυΐα, γ. μη φυσιολογική αύξηση του σωματικού βάρους.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα. Υπάρχει επίσης κίνδυνος, να αναπτυχθεί αντίσταση του οργανισμού στη δράση της ορμόνης ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη, σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνου, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας.

 

Αντιμετώπιση πολυκυστικών ωοθηκών

Συχνά, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανακαλύπτεται μόνο όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε εξετάσεις για στειρότητα. Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται ότι πάσχετε απόπολυκυστικές ωοθήκες, θα ζητήσει να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις για να μετρηθούν τα επίπεδα των γενετικών (φυλετικών) ορμονών και να διαπιστωθεί, εάν υφίσταται διατάραξη ορμονικής ισορροπίας. Μπορεί επίσης να ζητήσει να κάνετε υπερηχογράφημα, για να διερευνηθεί η παρουσία κύστεων στις ωοθήκες

Η θεραπευτική αγωγή που δίνεται για τις πολυκυστικές ωοθήκες, εξαρτάται από την οξύτητα των συμπτωμάτων σας και από το εάν θέλετε να τεκνοποιήσετε ή όχι. Εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδιά, αγωγή με κάποιο αντιοιστρογόνο φάρμακο, όπως η κλομιφένη (clomiphene), είναι δυνατόν να αποκαταστήσει την ισορροπία των γενετικών ορμονών και να επιτρέψει την ωορρηξία, (για περισσότερες και πιο επιστημονικές πληροφορίες μπείτε στο  drchandakas.gr.)

Εάν δε θέλετε να μείνετε έγκυος, θα σας χορηγηθεί προφανώς ένα χαμηλής δόσης αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Εάν είστε υπέρβαρη, το να χάσετε βάρος, βοηθά συχνά στη μείωση της οξύτητας των συμπτωμάτων. Υπερβολική τριχοφυΐα προσώπου, η οποία ενδεχομένως σας κάνει να μη νιώθετε άνετα, μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με ριζική αποτρίχωση, μέσω ηλεκτρόλυσης.

Όπως είπαμε η απώλεια βάρους συνδέεται άμεσα με τις πολυκυστικές ωοθήκες, γι’ αυτό θα πρέπει να υιοθετηθούν πιο σωστές διατροφικές συνήθειες: είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, που ευθύνονται για την άνοδο του σακχάρου και να αυξηθεί η κατανάλωση υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (πολύσπορο ψωμί, μακαρόνια και δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά,κ.α.). Επιπλέον, οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, πρέπει να περιορίσουν τη ζάχαρη και το αλάτι, καθώς και τα ζωικά λιπαρά (ζωικό βούτυρο, κρέμα γάλακτος, μαγειρικό λίπος), ενώ αντίθετα, θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες τροφές, με Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια). Τέλος, καλό θα ήταν να τρώνε περισσότερες σαλάτες, φρούτα και λαχανικά.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες, είναι απλά μία ασθένεια όπως όλες οι άλλες, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Χιλιάδες γυναίκες, πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, όμως έχουν τεκνοποιήσει και έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή. Αυτό που σίγουρα δε χρειάζεται είναι ο πανικός και το άγχος, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Η συχνή παρακολούθηση και η εφαρμογή των συμβουλών του γυναικολόγου μας, αρκούν.

Comments

  1. Action requires knedwolge, and now I can act!

Speak Your Mind

*